St. Volodymyr Cathedral of Toronto

View Original

Не зупиняйте святкування!

(Передруковано з сайту - "Аскетичне життя материнства" Хурії [Добродійки] Дестіни)

Пасхальний сезон

Світлим тижнем називається тиждень, що настає після Воскресіння Господнього. Для православних християн Світлий тиждень розпочинає період святкування, який триває 50 днів до П'ятидесятниці 🌿Один з моїх улюблених аспектів Пасхи - це те, як ми радісно вітаємо один одного. Ми вітаємо один одного "Христос воскрес", а потім "Воістину воскрес"! Я відчуваю іскру радості кожного разу, коли це чую! Радість і свято триває!!! 

Є кілька помітних змін, які відбуваються під час Світлого Тижня + Пасхального сезону:

  • Служби Світлої седмиці відбуваються при повністю відчинених Царських дверях (дверях посередині). Цей відкритий вид на вівтар символізує відкриті двері порожнього гробу Христа, а також розірвану завісу єврейського храму, яка була розірвана в момент смерті Христа.

  • Під час світлого тижня немає звичного посту в середу/п'ятницю... це пісний вільний тиждень! У деяких місцях цей піст продовжується на 40 днів, щоб продовжити радісне святкування!

  • Від Великодня до П'ятидесятниці ми не стаємо на коліна і не робимо поклонів у церкві або під час приватних молитов удома. Стояння на колінах - це поза покаяння і скорботи, тому в цей час ми проголошуємо перемогу Христа над гріхом і смертю та Його воскресіння навіть своєю поставою!

  • Під час Світлої седмиці наші звичайні молитовні правила змінюються. Стандартні ранкові та вечірні молитви слід замінити Пасхальними годинами. Молитви короткі, красиві та повні елементів, взятих з пасхальних богослужінь. Молитва Пасхальних годин має на меті дати перепочинок від довших молитов, які ми зазвичай молимось!

  • Від Пасхи до П'ятидесятниці молитва "Царю Небесний" не промовляється ні в Церкві, ні в наших приватних молитвах вдома. Ісус навчав, що Він повинен піти, щоб Дух Святий, Утішитель, міг прийти (Івана 16:7).  Вилучення цієї звичної молитви з циклу богослужінь підкреслює важливість зішестя Святого Духа, яке ми святкуємо в день Святої П'ятидесятниці.

Продовжуємо Великодню радість!

Змінимо своє оточення

Під час Пасхального періоду, як і під час посту, подумайте про зміни у вашому оточенні, які перегукуються з тим, що відбувається літургійно. Літургійні кольори Пасхи - яскраві/білі/барвисті і часто червоний (як червоні яйця). Подумайте про те, щоб додати елементи у ваш дім, які нагадуватимуть вам і вашій родині про цей радісний час. Ось кілька ідей:

  • Розставте по всій оселі пасхальні прикраси, які у вас є - кришку від пасхального кошика, писанки, красиву скатертину та центральну композицію, подумайте про те, щоб принести природу в дім, поставивши свіжі квіти або зелень по всій оселі протягом 40 днів Пасхи. 

  • Помістіть ікону Воскресіння Христового або Боронування Аїда на видному місці у вашій оселі.

  • Якщо у вас є дошка або біла дошка, напишіть на ній "Христос Воскрес!"!

  • Подумайте про зовнішнє оформлення вашого будинку - садовий прапор з написом "Христос Воскрес!", або святковий вінок на двері, або декоративне яйце, щоб кожного разу, коли ви приходите додому і бачите це, ви також нагадували собі про це!

Існує багато способів зробити це, і немає жодного правильного способу! Це лише кілька ідей, які надихнуть вас принести трохи пасхальної радості у стіни вашого дому.  

Післявеликодній спад

Дуже часто ті з нас, хто брав участь у великопісних богослужіннях і пості, а особливо занурився у Страсний тиждень, відчувають пасхальний спад. Відсутність богослужінь може здаватися дивною. Ми прагнемо бути разом, і я б сказав, що це дуже добре! Часом може бути смуток, який просочується, коли ми прагнемо більшого. Ми пережили багато труднощів разом, як спільнота, які провели нас через скорботу страстей нашого Господа, і, врешті-решт, до радості Воскресіння нашого Господа. Ми вже сумуємо за всім цим. Великий піст і Страсний тиждень - це чудова нагода переорієнтуватися на те, як ми повинні жити, повністю і цілковито зосередившись на Христі. Не падайте духом, дорогі друзі, і не впадайте у відчай! Замість цього знайдіть способи втримати отриману благодать і зберігайте її з собою якомога довше. Навіть якщо наш графік богослужінь сповільнився, ми можемо продовжувати плекати цю радість у наших домівках і в наших громадах. Ось кілька ідей, які допоможуть вам зберегти цю радість:

  • Запросіть друзів, щоб продовжити святкування - будьте соціальними! Тепер, коли наші графіки не такі щільні, ми можемо продовжувати розвивати ці стосунки один з одним. Будьте гостинними і запрошуйте інших до себе додому, на вечерю, каву чи морозиво! Святкуйте разом! Спільне життя є життєво важливим для християнського життя! 

  • Відвідуйте будь-які богослужіння. Тепер, коли ви занурилися в піст, використовуйте його як трамплін, щоб зануритися в життя церкви на щотижневій основі. Зробіть пріоритетом відвідування богослужінь у будні дні, а також Великої Вечірні або Всенічного бдіння в суботу ввечері, на додаток до недільного ранку. Це була одна з найбільш впливових речей для мене, коли я занурився в літургійне життя Церкви - відвідувати богослужіння щотижня, окрім недільного ранку.

  • Протягом наступних 40 днів вітайте всіх "Христос Воскрес"! А коли будете вітатися і прощатися, скажіть їм ще раз: Христос Воскрес! Воістину воскрес!  Ці вітання нагадують нам, що ми перебуваємо у Великодньому часі, і допомагають нам продовжувати радіти!

  • Плекайте сімейну культуру - Я глибоко вірю у важливість плекання християнського дому та сімейної культури. Кожен дім - це маленька церква. Я поділюся кількома речами, які ми робимо в цьому сезоні, щоб надихнути вас на створення власної сімейної культури:

    • Ми починаємо всі наші молитви зі співу "Христос Воскрес"

    • Ми внесли зміни в наше оточення, щоб візуально нагадувати нам про це свято (вивісили ікону Воскресіння, центральну композицію на столі, вербові та пальмові хрестики в молитовному куточку, виставку пасхальних яєць тощо). 

    • Ми також слухаємо літургію або пасхальні пісні вдома (через Youtube або Spotify). 

    • Під час Світлого тижня ми молимося Пасхальні години замість наших ранкових і вечірніх молитов і починаємо кожну молитву зі співу "Христос воскрес". Спільний сімейний спів також є чудовим способом зблизитися за допомогою цих важливих гімнів. 

    • Їжте разом за столом. Читайте разом житія святих або біблійну історію під час одного прийому їжі в день!

Як православні християни, ми часто падаємо, але найважливіше те, що ми швидко піднімаємося! Тому, якщо ви застрягли в рутині, ШВИДКО підніміться і почніть знову! Христос Воскрес! Наша радість повна! Давайте продовжувати насолоджуватися пасхальним сезоном, продовжуючи нашу подорож до Вознесіння Христового!