St. Volodymyr Cathedral of Toronto

View Original

Як допомогти дитині підготуватися до Святої Сповіді

Уривок з сайту “Православне материнство

Уривок з сайту "Православне материнство»

Коли я готувалася стати православною християнкою, сама думка про сповідь лякала мене до смерті!  Вона була настільки чужою для мого досвіду православної християнки, що у мене дійсно не було системи координат, з якої я могла б її зрозуміти.

З роками я зрозуміла, наскільки мені потрібна сповідь - щоб мені нагадали про мою повну гріховність, щоб мені нагадали про прощення Христа, щоб мене підбадьорив і направив мій духовний батько.  Тепер я дійсно не уявляю свого духовного життя без цього таїнства.Як допомогти дитині підготуватися до сповіді

Останнім часом я помічаю зміни у своєму шестирічному синові.  Він починає розуміти, коли робить щось не так, і намагається це виправити.  Він може сказати мені, що йому шкода за щось, навіть якщо його про це не попросити.  Або він може почати говорити або робити щось, що може зашкодити його молодшим братам і сестрам, а потім зупинитися.  Коли ми з чоловіком відчули, що він починає розуміти гріх і наслідки своїх вчинків, ми почали говорити з ним про сповідь і необхідність покаяння.

Коли ваша дитина досягне цього усвідомлення, саме час почати допомагати їй готуватися до сповіді.  Ці прості поради допоможуть вам почати:

1. Поговоріть зі своїм священиком

Як і у випадку з усім, що стосується православ'я, ваша перша розмова має бути зі священиком.  Поговоріть з ним про вашу дитину і про можливість сповіді.  Кожен священик індивідуальний і може мати дещо відмінну практику щодо цього.  Деякі священики люблять поговорити з дитиною перед сповіддю, щоб заспокоїти нерви і зрозуміти, наскільки дитина готова до сповіді.  Інші священики вважають за краще приходити і розмовляти з цілими класами церковної школи за один раз.  Хоча в православ'ї немає встановленого віку для першої сповіді (на відміну від католицької практики першого причастя), деякі священики вважають за краще, щоб діти досягли певного рівня зрілості.  Тому поговоріть зі своїм священиком, щоб з'ясувати, як він хоче діяти далі.

2. Поговоріть з учителем церковної школи вашої дитини

Вчитель церковної школи вашої дитини - це джерело інформації з різноманітними ресурсами.  Він або вона може вказати вам на чудові книги, веб-сайти та заходи, які допоможуть вашій дитині підготуватися до сповіді.  Він також може повідомити вам про будь-яку навчальну програму церковної школи, яка може стосуватися сповіді в класі.  Наприклад, я викладаю в першому класі церковної школи в моїй парафії, і я впроваджую ідею сповіді багато з того, що ми робимо.  Надішліть вчителю вашої дитини електронного листа або поговоріть з ним кілька хвилин після Літургії, щоб отримати деякі ідеї та інформацію.

3. Приведіть дитину до сповіді

Запитайте священика, чи може ваша дитина прийти до сповіді разом з вами.  Бачачи весь процес, дитина зможе уявити, що буде відбуватися на її власній сповіді.  Нещодавно мій син пішов зі мною на сповідь. В машині, по дорозі на Вечірню, ми обговорювали, що він побачить і чому.  Я зміг пояснити, чому ми сповідаємося, яка роль священика, що я буду говорити і що священик скаже після сповіді.  Потім мій син побачив мою сповідь, і це зняло більшу частину страху перед невідомістю, який існував до цього.

4. Читайте разом

Проведіть кілька вечорів разом, читаючи про сповідь і покаяння.  Ви можете почати зі знайомих біблійних історій, таких як "Митар і фарисей" або "Цар Давид і пророк Натан".  Є також кілька православних дитячих книжок, які можуть допомогти.  Одна з них - неймовірно ґрунтовна і красива - "Шлях до сповіді" отця Артемія Владімірова.  Книга отця Артемія не є короткою, але її варто читати частинами.  Він розповідає про Хресну дорогу, роль священика у сповіді, боротьбу з гріхом, підготовку до сповіді, Таїнство Сповіді та роль духовного батька.  Всі його практичні, пастирські тексти супроводжуються прекрасними іконографічними ілюстраціями.  Якщо ви ще не читали "Дорогу до сповіді", будь ласка, прочитайте.  Це безцінний ресурс як для дітей, так і для дорослих.

5. Моліться разом

Будьте прикладом молитви для своїх дітей. Намагайтеся включати в свої ранкові та вечірні молитви молитви покаяння.  Ось прекрасна молитва з Кишенькового молитовника для православних християн:

"Господи, Боже наш, благий і милосердний, визнаю всі гріхи мої, які я вчинив кожного дня життя мого думкою, словом і ділом, тілом і душею.  Сердечно жалкую, що коли-небудь образив Тебе, і щиро каюся; зі сльозами смиренно благаю Тебе, Господи: з милосердя Твого прости мені всі мої минулі провини і звільни мене від них.  Твердо вирішую з допомогою Твоєї Благодаті виправити свій спосіб життя і більше не грішити, щоб ходити дорогою праведників і приносити хвалу і славу Імені Отця, і Сина, і Святого Духа.  Амінь.”

Почавши допомагати синові готуватися до сповіді, я глибше зрозуміла власну потребу в постійному покаянні.  Нехай уроки, які я даю своїм дітям, будуть тими, які я вчуся сама.  Нехай я молюся, як митар: "Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного".