Чому святий Іоанн Хреститель має крила?

[24 червня ми згадуємо Різдво святого Іоанна Хрестителя]. Чому саме цей святий, чи не єдиний, зображений на багатьох іконах з крилами?

Окрім "Хрестителя", Іоанн також відомий як "славний пророк і предтеча Христа". Тому наявність крил символізує статус Іоанна як божественного посланця (грецькою "евангелос", звідки походить слово "ангел"). Варто зазначити, що крила архангелів (Гавриїла, Михаїла та ін.) на іконах також є значною мірою символічними, оскільки у Святому Письмі вони не описані як такі, що мають крила (див.: Богоодкровенний вигляд ангелів на іконах).

Але якби це було все, то чому пророки Старого Завіту чи апостоли не зображені з ангельськими крилами божественного посланця? Відповідь, за словами самого Ісуса Христа, полягає в тому, що "між народженими від жінок немає нікого більшого за Івана"; більше того, він є "вершиною і вінцем пророків", як проголошує гімн свята Різдва Івана. Тому святий Іван є особливим прикладом серед святих земного "ангела" і небесної людини. Тому в написах на іконах його ще називають "Ангелом пустелі".

Життя, яке Іван вів у пустелі, було ангельським з двох причин. З одного боку, він проголошував прихід Месії, Ісуса Христа, ставши вісником Божим, подібно до ангелів. З іншого боку, він жив життям цнотливості, стриманості та молитви, не дбаючи про матеріальні потреби, але з думкою, спрямованою до неба. Це життя ангелів, і тому чернечий спосіб життя іноді називають "ангельським", а також тому святий Іван є покровителем монашества, пустельників і аскетів. З обох причин доречно показати святого Івана з духовними крилами голуба.

“Колись неплідна, нині Предтечу Христового народжує, і він є сповнення всякого пророцтва, бо Кого прорки проповідували, на Того він у Йордані руку поклав, ставши Божого Слова пророком, проповідником, разом і Предтечею..”
(Кондак свята Різдва Івана Хрестителя)


Стаття про Різдво Іоанна Хрестителя - з православної Англії, яка містить наступний чудовий уривок про крила святого Іоанна:

"...Хреститель Іван, таким чином, став називатися "Предтечею Христа", зіркою, порівнянною з Христом, Сонцем Праведності. Сам Господь назвав його найбільшим з народжених від жінок. Тому в Церкві він став особливим покровителем монахів і називається земним ангелом і небесним чоловіком. Ось чому на іконах, де він зображений, його зображують з крилами. Це, звичайно, не фізичні крила, це духовні крила голуба, того, хто невпинно молиться, що є завданням усіх, але особливо тих, хто живе в монашому житті.

Святий Хреститель стоїть в самому кінці Старого Заповіту, але також і на самому початку Нового Заповіту. Саме тому він з'являється на початку Євангелій. Він відкриває новий шлях і по-новому відповідає на старе питання, яке люди ставили з давніх часів і яке я поставив на початку цієї проповіді: "Яка мета життя?". Іван Хреститель, який ніколи не одружувався, який залишився незайманим, який пророкував, каже нам, що мета життя - бути духовно плідним. Це його пророче одкровення для нас. Незалежно від того, чи ми покликані до шлюбу і народження дітей, чи ні, ми покликані приносити духовний плід, покращувати світ, а не погіршувати його, бути плідними, а не безплідними, як були його батьки".

Previous
Previous

УПЦК опублікував молитву на освячення плодів, квітів та трав

Next
Next

Передання про Усікновення глави Іоанна Предтечі (Головосіка)