«Як дізнатися, чи чує Бог мої молитви» (частина 2)

Спостереження 2: Вміння почути відповідь від Бога-це процес, який триває все життя. У церковнослов’янській мові використовується термін “подвиг”, який немає часової межі. Час цей існує завжди і відбувається зараз. Не існує такого періоду часу, коли ми маємо певні привілеі щоб почути Бога або позбавлені можливості шукати його відповіді. Це процес, який вимагає усього нашого життя з усіма його складностями та труднощами. Ми мусимо пам’ятати, що для Бога немає часу, так як ми його знаємо. З теологічної точки зору, для Бога існує безперервна присутність, де все відбувається в певний момент. Бог відповідає на Своє творіння протягом конкретного моменту нашого життя. У нашому житті цей континуум Божої присутності є досвідом у наших пошуках Його відповіді. Процес вимагає нашої щоденної трансформації, яка ніколи не повинна закінчуватися. Це одна з причин, чому для віруючої людини це процес покаяння до останнього подиху його життя. Віруючі не в праві сказати, що вони гідні почути голос Бога або, що вони перебувають у стані святості. Вони постійно шукають присутності Бога та Його відповіді на прохання про милосердя. Це одна з причин, чому кожне православне служіння насичене постійним проханням про Його Божественне милосердя: «Господи, помилуй». З огляду на вищезазначене, наскільки важко знайти компроміс у цому підході із сучасною духовністю, коли люди вірять, що проходження курсів академічної духовності сприятиме їхній подорожі до Бога. Якщо академічний курс є сучасною гарантією духовного досвіду з Богом; православний духовний досвід Бога завжди буде зосереджений на прощенні та милосерді. Православний духовний досвід - це не накопичення університетських курсів та закінчених ступенів, а свідчення постійного заклику до Бога за Його відповіддю. Потрібно докладати терпіння та щирості людського серця, коли ми просимо, а Бог відповість по -своєму. Це може бути однією з причин того, чому наше сучасне суспільство, де все визначається часом і результатами, настільки незадоволене і розчароване в духовному досвіді Православної Церкви. Оскільки духовний досвід людини з Богом відрізняється від очікувань сучасного суспільства, між ними існує великий розрив і нерозуміння. Наш Бог не діє в рамках нашого розуміння та логіки. Ми повинні навчитися змиряти себе і зодягатися терпінням в присутності нашого чудового Бога, де час і результати не є основним фокусом.

Спостереження 3: У пошуках Божої відповіді ми повинні навчитися набувати здатності розуміти мовчання Бога. Бог діє так, як відомо тільки Його волі. Відповідь Бога приходить тоді, коли терпіння і мовчання пронизані присутністю Його енергії. Це одна з причин, чому в молитві: «О Царю Небесний…», ми просимо Святого Духа прийти до нас і благословити нас своєю істотою. Терпіння окремої людини перетворюється на місце проживання Небесного Царя, де не ми, а Бог висловлює Своє послання. Відповідь від Бога - це не наша здатність, а Божественний рух, де ми мовчки слухаємо, і Бог відповідає. Інший компонент, який дуже рідко обговорюється у нашому сучасному суспільстві, - це аспект мовчання. Цей термін часто розуміється нами негативно. Наше суспільство має тенденцію ігнорувати термін «мовчання», оскільки це розуміється як слабкість. Вся медіа -індустрія Західного світу є прямо протилежною від того, що наголошує Православна Церква. Для Православної Церкви мова Бога і майбутнього світу - це мова мовчання. Ми повинні навчитися відчувати себе тихо і «слухати тишу». Здатність замовчувати наші думки та спрямовувати нашу увагу на тишу особливо підкреслюється під час Святого та Великого посту, де я замовчу свої думки, щоб почути Бога. Бог - це тиша, і як таке, мовчання стає Його мовою нашого досвіду.

Як ми можемо зауважити, основи відповідей є складними і важкими для нашого розуміння. Оскільки ми сподіваємось продовжити дискусію на цю тему в майбутньому, нас просять не поспішати з відповіддю. Що ще більш гостро, ми повинні зосередити свою увагу на особистому досвіді Бога в житті кожної людини. Оскільки Бог - це мовчання, і ми стикаємося з цією Божественною реальністю у повсякденному житті, нам може бути розумно шукати відповіді від Бога у сферах нашого життя, які ще не відкриті. Ми можемо запитати себе, чи створена цим світом мова є мовою Бога, чи відповідь, яку ми шукаємо від Бога, присутня в потрібний час, у правильному місці та у відповідних умовах. Відповідь належить усім нам, поки ми відкриваємо йому свої серця, щоб перебувати в Його присутності.

Previous
Previous

«Як дізнатися, чи чує Бог мої молитви» (частина 1)

Next
Next

Молитва за Україну • UOCC Prayer for Ukraine