"Дивні" особливості народження Пресвятої Богородиці

"Сьогоднішній день є прелюдією до вселенської радості".

За матеріалами сайту "Пемптусія". Автор: Софія Бекрі, богослов.

У попередній нашій статті ми говорили про "дивні особливості Успіння" Божої Матері, тобто про те, як подія, пов'язана зі скорботою, болем і стражданням, як Успіння, перетворюється Церквою на поему радості і, дійсно, екзальтації. Це тому, що "смерть" Богородиці є метастазом "від смерті до життя" і, більше того, "від більш скорботного до кращого і приємнішого, до спокою і радості" (з Колінної Служби).

Річний літургійний цикл Церкви завершується життєдайним відходом Богородиці і починається заново з її надієносним народженням: "Сьогодні прелюдія вселенської радості, сьогодні вітер повіяв віянням спасіння".

Але в чому полягає дивна особливість народження нашої Пресвятої Богородиці? "Своїм народженням, Діво (...) Ти тим самим розвіяла болісний докір бездітності Твоїх батьків і прокляття на пологи нашої першої матері Єви". Подія народження, таким чином, є подвійно чудесною. З одного боку, знімається докір (сором) і скорбота батьків за їхню бездітність, а з іншого - прокляття дітонародження, яке понесла наша перша мати Єва, знімається з народженням Божої Матері, тобто з Різдвом Спасителя. І ця друга радість, зняття прокляття, яке супроводжувало весь людський рід через прабатьківський гріх, є набагато ширшою і набагато більш відкупною, ніж радість її батьків. Це "вселенська радість", бо від нової Єви, Богородиці, спасіння нарешті засяє для всього світу.

Як же ми можемо не святкувати день народження "вселенської слави", Діви Марії? Ось чому гімнограф пише: 

"Твоє народження, Богородице Діво, принесло радість усьому населеному світові, бо з Тебе зійшло сонце правди, Христос Бог наш. Він звільнив нас від прокляття і дав благословення, скасував смерть і дарував нам життя вічне".

Подібно до того, як у славослів'ї на Успіння поет змальовує дивні риси чуда переходу "від смерті до життя", так і тут, у славослів'ї на Різдво Христове, гімнограф знову вголос вигукує: "Дивне чудо, бо з одного боку, "джерело життя" - Богородиця, а з іншого - неплідна жінка, яка народила дитину: 

"Дивне чудо", бо, з одного боку, "джерело життя", Богородиця, "народилася від неплідної жінки", а з іншого боку, "Богородиця, Божа скинія, найсвятіша гора дана нам".

Як же ми повинні бути вдячні за те, що наш добрий Бог дав нам цей благословенний плід благодаті, Діву, повну благодаті, "божественну гірлянду", "живий шатер своєї божественної слави, на радість і веселість нам усім і на спасіння душ наших". Ще більш вдячними за "божественний дар", яким Господь винагородив і вшанував їх за побожне і молитовне життя та добрі справи, були, звичайно ж, праведні батьки Богородиці:  Йоаким, чиї "дари вже не відкидалися", і Анна, чия "скорбота перетворилася на радість". За словами гімнографа, "славна Анна", саме ім'я якої означає "благодать Божа", виявилася "живим стовпом цнотливості і відполірованою посудиною, що сяє благодаттю".

Благодатна Анна, яка раніше була неплідною, народила "предтечу благодаті", Діву Марію, "вибрану з усіх поколінь для здійснення божественного задуму". Через неї народився Христос, і мешканці землі були переображені та оновлені, [вийшовши] з тління до вічного життя".

Гімнограф, таким чином, вражений і розгублений; він повинен зважити, яку подію підкреслити більше: радість предків з приводу дару дитини чи нашу власну радість, радість усього людства, з приводу дару спасіння. І оскільки він не може вирішити, яка радість більша, оскільки вони обидві нечувані і невимірні, він сплітає ці дві радості разом у своєму гімні:

"Сьогодні відчиняються безплідні ворота... сьогодні благодать починає приносити свої перші плоди". 

І в іншому місці: 

"з безплідного кореня Він зробив для нас життєдайну гілку"; "народжена від неплідної матері [Богородиця] породила Бога всіх, перевершивши природу".

Ми теж не знаємо, чим захоплюватися в цих словах гімнографа в першу чергу: піднесеним духом поета, глибиною смислів чи, можливо, багатством лексики і прекрасною мовою. Осяяний Богом автор гімну досягнув чудового поєднання всього цього.

Однак, де він закликає всіх нас святкувати разом з ним, так це в чудовому доксастіко на вечірні: "Прийдіть всі вірні, прибіжімо до Діви... ось сьогодні народжується скарб дівства... святий храм, посудина Божества, знаряддя дівства, царська палата, в якій здійснилося дивовижне таїнство невимовного поєднання природ, що з'єдналися в Христі". Гімнограф ніби вклав у цей тропар усю свою творчість, щоб представити справді дивовижне таїнство поєднання "з'єднання природ у Христі" в лоні Діви Марії.

Все, що нам залишається зробити, це відповісти на загальне запрошення і святкувати, бо "сьогодні народжується зняття прокляття, відплата за благословення, зачинатель нашого життя" і, в той же час, благати Матір Божу, нашу солодку Пані, "через яку земне з'єднується з небесним для нашого спасіння", щоб вона завжди випрошувала "мир і велике милосердя для наших душ". Амінь і многая і благая літа.

Previous
Previous

Різдво Пресвятої Богородиці (8 вересня)

Next
Next

Our Bishops Participate in International Conference